Strona głównaKulturaKuchni żupnej dawne dzieje, czyli historia pewnej zakładowej stołówki

Kuchni żupnej dawne dzieje, czyli historia pewnej zakładowej stołówki

W sercu Wieliczki znajduje się, widoczna z daleka, potężna sylweta Zamku Żupnego siedziby solnego przedsiębiorstwa od końca XIII w do 1945 r., a dziś Muzeum Żup Krakowskich Wieliczka. W dawnych wiekach na dziedzińcu zamkowym była usytuowana kuchnia żupna, czyli pierwszy ,,zakład zbiorowego żywienia” w Europie.
To tu do XVI w. wydawano darmowe posiłki górnikom, urzędnikom i wozakom przyjeżdżającym po sól. Na dziedzińcu zamkowym do dziś intrygują resztki 4 filarów - pozostałości po dawnym piecu. Kuchni już nie ma, ale pamięć o niej przetrwała, przywołuje ją też nowa publikacja pt.,,Kuchni żupnej dawne dzieje”.

Kuchni żupnej dawne dzieje, czyli historia pewnej zakładowej stołówkiWydawnictwo w sposób popularny przybliża obraz historii żywienia górników i innych pracowników w żupie solnej w okresie XIV-XVI w., starając się nakreślić przybliżony wizerunek żupnego stołu i zawartości spiżarni zamkowej na ogólnym tle kulinarnym epoki. Dopełnieniem obrazu są przepisy na potrawy z czasów staropolskich, na które nabywano określone produkty potwierdzone w rachunkach żupnych. Jednym z najoryginalniejszych jest na pewno przepis na przyrządzanie łap niedźwiedzich.

Receptury przywracają dawne smaki i aromaty dając pewien pogląd na to czym delektowali swe podniebienia dawni pracownicy żup. Jeśli chcesz odbyć kulinarną wycieczkę w przeszłość i „zasmakować” w staropolskim menu na Zamku Żupnym w Wieliczce – ta książka jest dla ciebie.

Tytuł: „Kuchni żupnej dawne dzieje”
Autor: Małgorzata Piera
Wydawca: Muzeum Żup Krakowskich Wieliczka
Ilość stron: 61

Rozdziały:

  • Pierwsza „stołówka” w Polsce czyli żupnej kuchni opisane
  • Królestwo szafarza – rzut oka na spiżarnię dawnej żupy
  • Żupne zakupy
  • Słów kilka o początkach i historii kuchni żupnej
  • Kulinarne obserwacje dawnych podróżników
  • Słodko-kwaśna staropolska strawa
  • Wśród starych ksiąg kucharskich …
  • Kasza raz ! czyli co mogło posilać dawnych górników, żupników i urzędników
  • Piwo – staropolska ambrozja ….
  • Słodkie życie … także na zamku
  • Wonne zioła i przyprawy co leczą i cieszą podniebienie
  • Tęcza barw kuchennej soli ….
  • Żupne kulinaria czyli dawne i współczesne solne inspiracje
  • Kuchni żupnej podróży w czasie – zakończenie.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Hospicja.pl
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Aktywni 50+
  • Oferty pracy