06-12-2016
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Robiąc zdjęcie potrawie, warto zadbać o elementy, które jeszcze ją uatrakcyjnią. Świetnym dodatkiem są świeże zioła czy akcesoria kuchenne, które wyróżnią nasz kadr spośród innych – podpowiada Maciej Zaczek, fotograf.
Najpierw jemy oczami – to zasada, którą doskonale znają kulinarni mistrzowie. Wygląd dania jest równie ważny jak jego walory smakowe. Przepyszna i odpowiednio podana potrawa jeszcze długo będzie kojarzyć się z przyjemnością, do której warto wracać.
Na stronę wizualną posiłków zwraca uwagę coraz więcej osób. Szczególnie widać to na , gdzie użytkownicy zamieszczają fotografie nie tylko specjałów, których mieli okazję skosztować w restauracjach, ale równie często tych przyrządzonych samodzielnie.
Talerz w ogrodzie, czyli sposób na przemyślany kadr ak zatem sprawić, aby nasze dania wyglądały efektownie na zdjęciach? Maciej Zaczek, fotograf, przekonuje, iż nie potrzeba do tego profesjonalnego sprzętu. Wystarczy telefon komórkowy. – Większość ma naprawdę świetnej jakości aparat – mówi. – To od czego należy zacząć, to odpowiedni dobór światła. Najlepiej wykorzystywać dzienne, dające bardzo ładną żółtą poświatę.
Zaczek dodaje, że warto obudować fotografię jakąś historią i zadbać, aby uchwycony kadr był dobrze przemyślany i zaplanowany. Warto uwzględnić kontekst. Np. jeśli ustawimy talerz na krześle w ogrodzie bez żadnego powodu, musimy liczyć się z faktem, iż pomysł zostanie odebrany jako nietrafiony, a nie kreatywny. Zyskamy co najwyżej efekt przypadku. Natomiast ta sama kompozycja, która ma ilustrować np. piknik w niecodziennej aranżacji, będzie jak najbardziej uzasadniona.
Zioła skąpane w wodzie: dodaj potrawie blasku! – Fotografując obiekt należy zwrócić uwagę na perspektywę. Zdjęcia potraw najlepiej wykonywać z góry pod kątem 45 stopni. Jeżeli zależy nam na pokazaniu warstwowości potrawy np. burgera, wtedy należy zrobić zdjęcie poziome – radzi fotograf.
Warto też zadbać o elementy, które uatrakcyjnią zdjęcie. – Urozmaiceniem naszego dania mogą być różne dodatki kompozycyjne, np. świeże zwilżone kroplami wody, dzięki czemu wydają się jeszcze bardziej soczyste. Nie bójmy się wykorzystywać charakterystycznych akcesoriów kuchennych. Łączmy stare z nowym. Postarzały widelec czy finezyjna łopatka świetnie wyróżnią nasze zdjęcia – podsumowuje Zaczek.
Lubella